Dikişsiz Ve Bilgisayar Destekli İmplant

Yönlendirilmiş (guided) flepsiz ve dikişsiz İmplant tedavisi

    İmplant diş ağızda eksik olan dişlerin yerine konması amacıyla, genellikle titanyum veya zirkonyumdan hazırlanan yapay diş kökleridir.

    Yönlendirilmiş(guided) flepsiz ve dikişsiz İmplant tedavisi

    İmplant diş ağızda eksik olan dişlerin yerine konması amacıyla, genellikle titanyum veya zirkonyumdan hazırlanan yapay diş kökleridir. İmplantlar daha önceden kaybedilmiş dişlerin oluşturduğu boşluklara ya da ciddi bir enfeksiyon yoksa hemen çekim sonrası diş yuvasına yerleştirilmektedir. İmplant tedavisinin amacı kişiye sabit olan çıkmayan dişler yapmaktır. Eğer kemik miktarı ve yoğunluğu implant tedavisi yapılabilir seviyede değilse implant uygulamasından önce kemik oluşturmaya yönelik işlemler yapılması gerekebilir.

    Yönlendirilmis (guided) Flepsiz ve dikişsiz implant tedavisi nedir?

    Dişeti kesilmeden ve dikiş atılmadan implant yapılmasına flepsiz implant cerrahisi denilir. Bu işlemde yumuşak dokular zarar görmeden implant cerrahisi gerçekleştirildiği için iyileşme daha hızlı ve daha konforlu olmaktadır. Öncelikle kişiden 3 boyutlu görüntüler alınır ve hekiminiz bilgisayarda sanal ortamda impantlarınızın açılarını, boylarını ve konumlarını ayarlar. İmplantlarin üzerine gelecek dişleri de sanal ortamda planlar. Bu planlamanın en büyük güzelliklerinden biri üzerine gelecek Diş İle implantin açısı ve konumu daha önceden planlandığı  için ortaya çıkan tasarım hem estetik hem de fonksiyonel olmasıdır. Her vaka bu teknik için uygun olmayabilir. Bu konudaki kararı hekiminiz ilk muayenenizin sonunda verecektir.

    Fast & Fixed Tekniği ile implant tedavisi nedir?

    Arka bölgelerde kemik eksikliği olan durumlarda Fast&Fixed tekniği ile açılı yerleştirilmiş implantlar kullanılarak ileri cerrahilere gerek kalmadan sabit protezler yapmak mümkündür. Bu teknik ile dişler çekildiği gün implantların yapılması, dişsiz hastalarda ise implantların yapılıp aynı gün sabit protez yapılması mümkündür.

    Olmayan her diş için bir implant gerekir mi?

    Yeterli kemik varsa diş hekimlerinin tercihi her zaman kaybedilen her dişin yerine bir implant uygulanmasıdır. Ancak bazı durumlarda iki implant aralıklı yerleştirilip üzerine köprü protezi yapılabilir. Yerleştirilecek implantın sayısı ancak diş hekiminin radyografik muayenesinden sonra belirlenir.

    İmplant yapılacak bölgede yeterli kemik yoksa nasıl bir yöntem uygulanır?

    İmplant yapılacak bölgedeki kemiğin yoğunluğu, yüksekliği ve kalınlığı önemlidir. Bu implantın başarısını doğrudan etkiler. Kemiğin yeterli olmadığı durumlarda kemik miktarını artırmak için değişik tekniklerle (kemik greftleri kullanılarak) kemik oluşturmak gereklidir. Bu işlem için üst arka bölgede sinüs lift, blok greftleme, alt çenede yatay ve dikey yönde kemik oluşturma işlemleri yapılabilir.

    Damak (hareketli) protez kullanan hastalar da implant tedavisinden yararlanabilir mi?

    İmplanti bulan kişinin çok güzel bir Sözü var ‘artık kimse gece yatmadan önce dişlerini çıkarıp bardağın içine koymayacak ‘

    Günümüzde tamamen dişsiz ağıza sahip hastalar bile yeterli kemikleri varsa doğrudan, yoksa kemik oluşturma işlemi sonrası yapılacak implantlar sayesinde hareketli protezlerden kurtulabilirler. Özellikle dişsiz alt çenede takıp çıkarmalı bir protez kullanılması hasta için oldukça zordur. Çünkü, içeride sürekli oynayan bir dil dışarıda yanak ve dudak konuşma ve yemek yeme esnasında hastaya oldukça sıkıntı verir. Alt çenede dil, dudak, yanak ve çiğneme hareketleri ile sabit duramayan ve sıklıkla vuruk yapan protez ile ilgili sorunlar, implant uygulamaları ile giderilebilir. Ayrıca üst total protezlerin tutuculuğunu sağlayabilmek için yapılan damağı kapatan tasarımdan dolayı oluşan mide bulantısı gibi sorunlar da ortadan kalkmış olur. Sabit ya da takıp çıkarılan implant destekli protezler yapılabilir. Her iki tip protezde de oynama ve bulantı şikayetleri ortadan kalkmış olur.

    Tek diş eksikliği veya birden fazla diş eksikliğinin olduğu hastalarda köprü diş yapımında kayıp boşluğun önündeki ve arkasındaki dişlerin kesilmesi, küçültülmesi gerekmektedir. implant uygulamasında herhangi bir dişin kesilmesine gerek kalmadan eksik dişin yerine implant yapılarak dişsizlik sorunu giderilebilmektedir.

    Hangi durumlarda implant uygulaması risklidir?

    *İyileşmeyi etkileyen diyabet ve kronik kardiyovasküler hastalıklar

    *Kemik gelişimi tamamlanmamış olan genç hastalar

    *Hamileler

    *Çok miktarda sigara kullanan kişiler (sigara kullanımı ağız içindeki iyileşmeyi baskılar ve implant başarısının düşmesine neden olabilir.

    *Alkol ya da uyuşturucu madde bağımlıları

    Baş ve boyun bölgesine yüksek dozda radyoterapi uygulanmış kişiler

    Yüksek tansiyon, bağ dokusu hastalıkları, hemofili ve önemli bağışıklık sistemi yetersizlikleri gibi kronik hastalıkları olan kişiler

    Kortikosteroid ya da immun sistemi baskılayıcı ilaç kullanan bireylerde implant yapılamamaktadır.

    İmplant tedavisi nasıl yapılır, hangi süreçleri içerir?

    İmplant uygulaması günümüzdeki teknoloji ile basit bir uygulamadır. Önce lokal anestezi ile bölge uyuşturulur, implant yerleştirilecek kemikte olmayan dişin yerinde bir yuva hazırlanır ve implant bu yuvaya yerleştirilir. İmplant yerleştirildikten sonra, iyileşme döneminde implant üzerinde kalacak olan vidalar yerleştirilir ve iyileşme dönemi beklenir. Diş implantlarının çiğnemeyle oluşan basınçlar karşısında sağlıklı olarak kalabilmesi için, çene kemiği ile tam olarak kaynaşması gereklidir. Bu süre operasyonun türü, bölgesi, hastanın yaşı ve sağlık durumuna göre değişiklik göstermektedir. Operasyondan sonra kalıcı protezlerin yapımı için bir süre gereklidir. Kemik yetersizliğinde yeni kemik oluşturulmuş bölgelere yapılan implantlarda bekleme süresi uzayabilir. Sonrasında ölçü alınır ve planlanan protez yapılır.